Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    President Obama har lagt ett veto mot förslaget att bygga oljeledningen Keystone XL. Obama har tidigare hotat med lägga veto om kongressen röstar för förslaget, vilket nu har hänt. Men vetot innebär inte att det är säkert att Obama är emot Keystone XL.

    Vetot representerar inte en definitiv åsikt i frågan om oljeledningen, utan det ska ses som ett tecken på att fördelarna och följderna av byggandet av oljeledningen borde utvärderas av experter, sade Vita Husets talesman Josh Earnest.

    Det är nu tredje gången på sex år som Obama använde sin vetorätt, men under de två sista åren som president väntas han använda vetorätten oftare skriver Svenska YLE.

    Miljörörelsen ser detta som en delseger, men alla är inte lika glada. Den republikanske talespersonen i representanthuset, John Boehner, anklagar Obama för att stå för nära miljöextremister och kallar beslutet för en nationell pinsamhet.

    Keystone XL är en föreslagen oljeledning på 1897 kilometer mellan oljesanden i kanadensiska Alberta och en befintlig oljeledning i amerikanska Nebraska. Risken för olyckor och klimatfrågan har gjort att Keystone XL har blivit en av de viktigaste frågorna för den amerikanska miljörörelsen.

    Supermiljöbloggen skrev i januari om Obamas vetohot. BBC skriver mer om Keystone XL och bakgrunden här.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.