Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Eon vill påbörja stängningen av O2-reaktorn i Oskarshamn

    Foto: OKG

    Har inte levererat el på över två år. 

    Enligt Eon har att förutsättningarna för elmarknaden i Sverige förändrats kraftigt de senaste åren. I januari förra året meddelade bolaget att O1:an ska stänga ned tidigare än tänkt. Nu står det klart att Eon med omedelbar verkan vill påbörja stängningen även av O2:an, en reaktor som varit ur drift sedan 1 juni 2013. SVT Nyheter skriver att reaktorn ”inte kommer att återstartas och därmed blir den första kärnkraftsreaktorn som stängs i den avveckling av de gamla kärnkraftsreaktorer som nu inletts”.

    Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat att de två äldsta reaktorerna i Oskarshamns kärnkraftverk inneburit en miljardsmäll för bolaget, senast med nedskrivningar på 8 853 miljoner kronor. Nu skriver Eon i ett pressmeddelande:

    Eon bedömer att det saknas ekonomiska förutsättningar för investeringar för drift av O2 efter 2020 och konstaterar att det därmed också saknas förutsättningar för de åtgärder som skulle krävas för en fortsatt drift fram till och med 2020. Mot denna bakgrund är Eons förslag att efter slutligt beslut i OKG ABs beslutande organ ställa om pågående moderniseringsprojekt för O2 till att inleda förberedelserna för avställnings- och servicedrift av reaktorn.

    Beskedet välkomnas dock inte av minoritetsägaren Fortum, som skriver i ett pressmeddelande:

    On the contrary to E.ON’s view, we believe that it is possible to continue production in Oskarshamn units 1 and 2 until the end of their planned operational lifetimes.

    Mycket tyder ändå på att minst fyra av Sveriges tio kärnkraftsreaktorer kommer vara tagna ur drift till år 2020, detta med tanke på beskedet från Vattenfall i april i år om att också Ringhals 1 och 2 ska stängas tidigare än tänkt, även här på grund av dålig lönsamhet.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.