Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Många marina bestånd har försvunnit från våra hav

    Allt fler marina bestånd försvinner från våra hav. En ny rapport från Världsnaturfonden (WWF) menar på att närmare hälften av populationerna av marina fiskar och ryggradsdjur har försvunnit de senaste 40 åren.

    Enligt en ny rapport som släpps av WWF idag har i snitt närmare hälften av bland annat fiskar och ryggradsdjur i haven försvunnit sen 1970-talet. Framförallt kan försvinnandet kopplas till ohållbart fiske av många bestånd, förstörda livsmiljöer, varmare samt försurade hav. Den globala kartläggningen baseras på drygt 5800 populationer av 1234 arter, vilket visar en nedgång på i snitt 49 procent. För vissa arter, som makrill och tonfisk, är nedgången mycket större.

    Miljön i haven har försämrats dramatiskt. Om det som skedde under den glittrande blå ytan inträffade på land skulle det orsaka ramaskri. Nu krävs krafttag för att bevara ett rikt liv och säkra havens livsnödvändiga resurser för mänskligheten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

    Bottentrålning och en fiskeflotta som är mer än dubbelt så stor än vad som är hållbart blir en stor påfrestning på de populationer som är kopplade till haven. En stor del av världshavens korallrev och andra rika livsmiljöer har också en stor påverkan på minskade populationer. Sjögräsängar, mangroveskogar och förstörda djuphavsbottnar är några exempel.

    Haven är oerhört viktiga för oss. Om havens ekosystem kollapsar får det allvarliga konsekvenser för vår livsmedelsförsörjning, för fattigdomsbekämpning, arbetstillfällen och ekonomisk utveckling, säger Åsa Ranung, chef för vattenmiljö på Världsnaturfonden WWF.

    Haven står även för stor del av jordens syreproduktion och tar upp mycket av den koldioxid som människan släpper ut och fungerar därigenom som en buffert. Trots den dystra rapporten finns dock fortfarande hopp, nu närmast FN:s hållbarhetsmål som ska fastslås i New York i slutet av september. SMB skrev om målen tidigare i somras.

    Den goda nyheten är att det finns lösningar. Vi vet vad som behöver göras och vilken nytta ett friskt hav ger oss. Att satsa på havsmiljön är en smart och nödvändig investering för det mänskliga samhället, säger Håkan Wirtén.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.