Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Trafikverket publicerar ”stoppad klimatrapport”

    Foto: Anders Hellberg

    Gjordes offentlig i dag, strax innan det att aktivister från bland annat Jordens vänner besökte myndighetens huvudkontor i Stockholm för att kräva att få ta del av materialet.

    Det har varit många turer kring ett så kallat ”klimatunderlag” som Trafikverket tog fram förra året. Underlaget hörde till en större rapport, Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplanering för perioden 2018-2029, som överlämnades till regeringen i november. Men bara några veckor efter överlämnandet kunde Sveriges radios Ekot avslöja att det alltså fanns ett tillhörande klimatunderlag som inte skulle bli offentligt. Under rubriken ”Trafikverket stoppade klimatrapport” gick det då att läsa:

    Nästa år ska regeringen lägga fram en infrastrukturproposition för perioden 2018-2029. Den kan ha stor betydelse för om Sverige ska nå sitt klimatmål för transportsektorn till 2030. Målet är en fossiloberoende fordonsflotta.
    Trafikverket står för det viktigaste underlaget till propositionen och tanken var att myndigheten skulle skicka med en drygt 120 sidor lång klimatrapport till politikerna.
    Men rapporten stoppades av Trafikverkets ledning när det övriga underlaget publicerades i slutet på november, uppger flera oberoende källor till Ekot. Det framgår också av mejl som Ekot tagit del av. (…)
    I den stoppade klimatrapporten är slutsatsen att bil- och lastbilstrafiken måste minska kraftigt för att nå målet till 2030, vilket skulle kunna kräva obekväma politiska beslut.

    En tjänsteman på myndigheten som inte ville framträda med namn kommenterade det så här till Ekot:

    – Man vågar inte ta itu med det. Det skulle rucka världsbilden för både politiker och tjänstemän på alla nivåer.

    Inslaget resulterade bland annat i en skriftlig riksdagsfråga från Emma Wallrup (V) till infrastrukturminister Anna Johansson (S), som den 8 januari svarade att det inte finns anledning att vidta någon åtgärd i frågan eftersom Trafikverket avser att färdigställa och publicera rapporten.

    Veckorna gick dock, och precis en månad senare krävde flera miljöorganisationer, bland annat Jordens vänner, Nätverket stoppa förbifarten och Klimataktion i Stockholm, i en debattartikel i Dagens ETC att materialet skulle bli offentligt. Ytterligare drygt två veckor senare – i dag – begav sig ett tiotal aktivister till Trafikverkets kontor i Stockholm för att, som man förvarnat om på Facebook, ”fråga runt om någon har sett rapporten och leta runt på kontoret för att se var den kan ha gömt sig”.

    Supermiljöbloggen hängde med, och i entrén möttes vi och aktivisterna av två representanter från myndigheten – som dessutom hade kopior av klimatunderlaget med sig.

    För från och med i dag, alltså bara någon timme innan det att aktivisterna dök upp, är underlaget nämligen offentligt, och på sin hemsida beskriver Trafikverket materialet så här:

    Analysen har gjorts genom metoden back casting, där man utgår från prognoser för att ta reda på hur stort gapet är och vad som krävs med dagens kunskap och teknik för att nå målet för Nettonollutsläpp år 2050. Det ger kunskap att använda till framtida planering av transportsystemet.

    I själva underlaget, som går under namnet Styrmedel och åtgärder för att minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser – med fokus på transportinfrastrukturen (pdf), beskriver Trafikverket ett klimatscenario som innehåller ”åtgärder som gör det möjligt att nå Trafikverkets tolkning av en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och nollutsläpp av växthusgaser till 2050”.

    Det handlar helt enkelt om ett antal kritiska faktorer som måste till, inom samhällsplanering och överflyttning, inom energieffektivisering av vägfordon och deras användning, samt inom energiförsörjning av vägfordon. Trafikverket sammanfattar det så här:

    Om transportsektorn ska nå energi- och klimatmål krävs nya och mer kraftfulla åtgärder och styrmedel. Det kommer inte att räcka med effektivare fordon, fartyg och flygplan samt ökad andel förnybar energi och elektrifiering av vägtransporter. Det kommer även att krävas en förändrad inriktning när det gäller att utveckla samhälle och infrastruktur, det vill säga ett mer transportsnålt samhälle. Den egna bilen behöver få en minskad roll som transportmedel, och tillgängligheten behöver i större utsträckning lösas genom effektiv kollektivtrafik och förbättrade möjligheter att gå och cykla. Där det är möjligt behöver också inrikes och kortare utrikesresor flyttas från flyg till järnväg. Dessutom behöver logistiken förbättras och alla trafikslag utnyttjas på ett bättre sätt tillsammans så att lastbilstrafiken inte ökar. Ett sådant sätt att minska trafikens klimatbelastning bidrar också positivt till många andra miljö- och samhällsmål.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.