Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Extremåret 2020 innebar ett nytt värmerekord i Europa, och globalt var det lika varmt som rekordåret 2016, enligt flera klimatforskningsinstitut. Därmed har nu de senaste 6 åren varit de varmaste som någonsin uppmätts.

    Flera tunga rapporter från de främsta klimatinstituten har de senaste dagarna gjort ett första bokslut för 2020. Som väntat innebar förra året en fortsatt utveckling av den extrema uppvärmning vi nu ser och upplever. För det var varmt, riktigt varmt. Globalt var 2020 lika varmt som det hittills varmaste året 2016 och det sjätte året i en rad av exceptionellt varma år. Det senaste decenniet är också det varmaste som registrerats.

    På grund av olika metoder skiljer det bara någon hundradels grad mellan 2020 och 2016 och de olika klimatinstituten gör därför lite olika bedömning kring vilket år som var varmast. Medan NASA tillsammans med Copernicus sätter 2020 på oavgjord förstaplats med 2016 bedömer NOAA, Met Office och Berkeley Earth att 2016 fortfarande håller den positionen med 2020 strax efter. Enligt Berkeley Earth var skillnaden bara 0.022 grader och de tre varmaste åren 2020, 2019 och 2016 ligger så pass nära varandra att det är inom osäkerhetsmarginalen vilket år som är varmast.

    En viktigt skillnad är dock att 2020 inte påverkades av väderfenomenet El Niño som 2016 gjorde och vars uppvärmande effekt kan öka den globala temperaturen med så mycket som +0.2 grader. Istället präglades slutet av 2020 av La Niña som tvärtom har en avkylande effekt, vilket innebär att nästa El Niño under nuvarande värmeutveckling kan innebära ytterligare ökning. Det är en oroande utveckling för framtiden, särskilt med tanke på avsaknaden av de utsläppsminskningar som krävs och en ökad koncentration av växthusgaser i luften. 

    Rekorden kom inte oväntat då alla signaler pekade i denna riktning. Redan förra året räknade olika vädermyndigheter med en sannolikhet på mellan 50 till 75 procent att 2020 skulle slå det globala rekordet från 2016. Även i Sverige blev 2020 rekordvarmt efter en osedvanligt varm höst.

    Temperaturökningen 2020 var 1,25 grader över den temperatur som rådde under förindustriell tid mellan åren 1850 och 1900 och enligt Washington Post menar klimatexperter tyder flera exceptionellt varma år så nära inpå varandra att temperaturstegringen nu snabbar på. Därmed finns det risk för fler temperaturrekord som kan bryta mot Parisavtalets 1,5 gradersmål så snart som detta årtionde.

    Medeltemperaturen har med andra ord aldrig varit så hög som i år och även havstemperaturerna var rekordhöga under 2020, enligt en ny studie i Advances in atmospheric sciences som därmed överträffade rekordnoteringen från 2019.

    Precis som flera krönikörer påpekat kan det vara värt att notera att samtidigt som 2020 var det varmaste året någonsin kan det också för våra barn och barnbarn innebär det svalaste jämfört med de år det har att vänta i en oberäknelig framtid. 2020 innebar även rekordmånga och rekorddyra klimatkatastrofer, vilket gör det påtagligt tydligt hur det kan bli att leva i en allt varmare värld.

    Den stora frågan är vad som väntar oss de närmaste åren och hur situationens allvar kan kommuniceras och leda till konkret handling?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.