Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

    Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 416,51 miljondelar (ppm), vilket är ungefär som förra veckan (416,46 ppm) men en rejäl ökning jämfört med för ett år sedan (+3,04 ppm). Förra året ökade koldioxidhalten med cirka 2,3 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend.

    På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt. Under 2021 kommer dessutom världen kunna nå koldioxidnivåer över 50 procent än vad de var före den industriella revolutionen. Det skulle innebära en ökning med 2.29 ± 0.55 ppm jämfört med 2020 som en konsekvens av förbränning av fossila bränslen och avskogning.

    Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

    Under de senaste veckorna och dagarna har flera delar av världen fått uppleva både extremkyla och värmerekord. I Dallas uppmättes den lägsta temperaturen sedan 1949 och Peking slog värmerekord mitt i vintern.

    Även i Europa har det varit tvära kast i vädret. I slutet av februari kom en värmeböljan in över Europa med temperaturer högre än 12°C över det normala för perioden och i torsdags slogs nytt värmerekord i februari för Sverige när 16,8 grader uppmättes i Kalmar. Det är en stor kontrast från den iskyla som rådde i södra Sverige fram till alldeles nyligen. Även Polen och Slovakien slog nytt februarirekord på torsdagen, med 22,1 grader respektive 20,8 grader.

    Credit: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery 

    FN:s generalsekreterare António Guterres betonade i veckan i ett uttalande på FN:s hemsida nyligen att 2021 är ett ”avgörande år” för att hantera den globala klimatkrisen och att vi måste göra mer:

    Forskningen är tydlig, för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader måste vi skära ned de globala utsläppen med 45 procent fram till 2030, från 2010 års nivåer.

    Ländernas åtaganden ligger långt ifrån att uppfylla detta och måste nu bestämma sig för vilken framtid de vill ha.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.