Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Greenpeace oljemål går till Högsta domstolen

    En flera år lång rättprocess har pågått sedan Greenpeace stämde den norska staten för att ha tillåtit oljeborrning i Arktis. Efter förlust i tingsrätt och hovrätt överklagar nu miljöorganisationen till sista instans.

    Sedan 2016 har Greenpeace och Natur og Ungdom drivit stämningen mot Norges oljeintressen i Barents hav, som de menar bryter mot medborgarnas grundlagsskyddade rätt till en miljö som går att leva i. 

    Staten har hittills fått okej att fortsätta oljeexploateringen i flera instanser, först i tingsrätten och nu senast i januari då hovrätten friade Norge från miljöansvar.

    Enligt Greenpeace är målet helt avgörande för Norges klimatarbete.

    Vi ser fram emot en grundlig undersökning av om regeringen bröt mot grundlagen när de valde att bevilja nya oljelicenser i Arktis trots att de visste att världen befann sig mitt i en klimatkris. Vi anser att den norska staten måste hållas ansvarig och att oljelicenserna omedelbart måste bedömas ogiltiga. En seger kommer att vara historisk och få verkliga konsekvenser för klimatet, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge i ett pressmeddelande.

    Över en halv miljon människor har skrivit under en namninsamling mot oljeborrning i de känsliga arktiska områdena.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.