Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Sverige missar viktiga internationella klimat- och miljömål

    Nuvarande politik är otillräcklig för flera av de internationella målen i Agenda 2030. Det gäller bland annat målen om klimat, biologisk mångfald och hållbart nyttjande av hav och marina resurser.

    Sedan åratal tillbaka har Naturvårdsverket varnat att Sverige missar 14 av 16 nationella miljömål. Nu visar en rapport från SCB att det även gäller de internationella målen inom Agenda 2030. Klimat, havsmiljö och förlust av biologisk mångfald är några av de största problemområdena.

    – Vi ser inte jättestora förändringar sedan 2015. Flera av de utmaningar vi såg då kvarstår, säger Sara Frankl, Agenda 2030-sakkunnig på SCB, i ett pressmeddelande.

    För att nå målen krävs nya politiska styrmedel och åtgärder. Inom klimat menar SCB att vi kraftigt måste accelerera utsläppsminskningen inom landet, och dessutom hantera utsläppen från konsumtion i andra länder.

    – Det är centralt att få ner transportutsläppen och utsläppen från industrin om de svenska klimatåtagandena ska kunna uppnås. Man kan också konstatera att den svenska konsumtionen driver utsläpp utomlands, och det motverkar målet om hållbara konsumtionsmönster, säger Viveka Palm, biträdande avdelningschef på SCB och adjungerad professor i tillämpad miljöekonomi på KTH.

    Om inga ytterligare åtgärder sätts in ser det ut som att Sverige även kommer missa målen om:

    • Hållbart nyttjande av hav och marina resurser till 2020. Problemen med övergödning, farliga ämnen, svaga fiskbestånd, främmande arter och påverkan på känsliga havsmiljöer kvarstår.
    • Biologisk mångfald. Förlusten av biologisk mångfald har inte hejdats och hastigheten med vilken arter försvinner har inte bromsats.
    • Kemikalier. Mellan 2010 och 2016 minskade den totala mängden uppkommet farligt avfall som kemikalier, färger och lösningsmedel med 13 procent i Sverige. Men per person var genomsnittet (238 kilo) 2016 nästan det dubbla jämfört med EU (125 kilo).

    Det finns dock flera mål som Sverige ser ut att nå. Några exempel är:

    • Långtidsexponeringen för partiklar i luften, som sjunker
    • Vattenanvändningen som generellt minskar
    • Andelen skyddad skogsmark, som ökar
    • Skydd av kust- och havsområden, som Sverige redan lever upp till

    >> Läs rapporten här: Uppföljning av Agenda 2030 


    Vi behöver sätta högre press! Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggens utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.